Проектування системи автоматичного поливу

Проектування системи автоматичного поливу

Пропонуємо послуги з проектування систем автоматичного та крапельного поливу у Києві та Київській області.

Проект включає:

  • план-схему розміщення зрошувачів, клапанів, трубопроводів
  • перелік обладнання та матеріалів.

Проектування системи поливу починається із складання плану ділянки. Вимірюється територія і складається план ділянки, де детально зображені всі будівлі, доріжки, паркани. Установка системи поливу, що здійснюється перед висадкою рослин і прокладанням доріжок набагато менш трудомістка, проте господарі не завжди господарі бачать необхідність автоматичного поливу. Наші співробітники накопичили значний досвід у монтажі систем поливу на вже готовій ділянці, роботи виконуються максимально акуратно, без пошкодження рослин, доріжок та інших елементів ландшафту.

План складається в точному масштабі, щоб, при нанесенні місць розміщення розбризкувачів, можна було відзначити радіус їх дії, і розташувати їх, уникаючи недостатньо, або надмірно зрошуваних ділянок.

Далі йде розрахунок необхідної витрати води та тиску. Потребу у воді можна обчислити з таблиці:

Щоденні норми поливу в залежності від клімату, мм
Середня літня температураВідносна літня вологість,
нижче 50% вище 50%
до 21°С3,8- 5,12,5-3,8
21-32°С5,1-6,33,8-5,1
вище 32°С7,6-11,45,1-76

Залежно від параметрів джерела водопостачання – їм може служити водоймище, свердловина або водогін, підбирають насосне обладнання. Наші спеціалісти можуть допомогти Вам у виборі насоса та іншого необхідного обладнання. Характеристики насоса дозволять визначити кількість зон – окремих груп зрошувачів, на які розділена система автоматичного поливу, що проектується. Такі зони включатимуться послідовно, одна за одною, по черзі зрошуючи ділянки. Наступним етапом проектування систем автополиву є вибір типу зрошувачів. Зрошувачі підбирають за розміром зрошуваної ділянки та характером рослинності на ньому. Критерії вибору типу зрошувачів детально описані на сторінках нашого сайту.

Підбір роторних зрошувачів

Підбір віялових зрошувачів (спрей)

Підбір МР-ротаторів

Проектування систем поливу завершується схемою розміщення трубопроводів. Розміщують магістральні трубопроводи найбільшого діаметра, що подають воду від насоса до електромагнітних клапанів, від яких, у свою чергу, прокладають труби меншого діаметра, що з’єднує окремі зони. При розміщенні трубопроводів бажано використовувати мінімальну кількість сполучних елементів – трійників, колін, муфт, це дозволить здешевити систему поливу та зменшити кількість місць потенційної поломки. Також, бажано пускати трубопроводи найкоротшим шляхом.

Хорошим рішенням буде «закільцьовувати» гілки, тоді при засміченні чи поломці вся зона не буде відрізана від водопостачання. На зображенні нижче показано, що трубопроводи кожної зони починаються і замикаються біля електромагнітного клапана (зона1, зона2 і т.д.)

Корисно буде передбачити на магістралях декілька клапанів швидкого доступу (водорозбірних колонок) це дозволить Вам підключати шланг для миття машини, доріжок тощо. Після складання схеми, що вимірюють довжини трубопроводів, уточнюється кількість електромагнітних клапанів, зрошувачів, сполучних елементів, підбирають модель контролера управління та інших елементів системи. За проектом складають кошторис.

Наша компанія пропонує спроектувати систему поливу – в проект поливу входить план-схема та перелік необхідного обладнання.