Розкладка крапельної стрічки

Як відомо, крапельна стрічка розкладається виключно по прямій лінії.

Тому систему слід спроектувати у вигляді “гребінки”, таким чином, щоб стрічка розташовувалася паралельно до рядів рослин.

раскладка капельного полива


Як підключити зрошувальні лінії?

  • Якщо ваша грядка невелика, достатньо прокласти пластикову трубу діаметром 16-20 мм у якості магістраі. Для з’єднання такої труби з крапельною стрічкою підійдуть трійники з йорж-різьбленням та піджимомом, а також врізні фітинги. Достатньо обладнати систему одним краном на вході.
  • Якщо система потребує більшого діаметра магістралі, використовують труби діаметром 25-40мм. З’єднати їх зі стрічкою можна за допомогою врізних кранів або фітингів. Вибір між краном і фітингом залежить від обсягу води, яким ви маєте в своєму розпорядженні і міркувань практичного характеру – чи є необхідність перекривати кожну з ліній окремо.
DSC_0252
DSC_0254

Якщо об’єм води, що подається в систему, дозволяє не перекривати кожну гілку окремо, систему можна розвести за допомогою фітингів, перекриваючи всю гілку за допомогою компресійного крана:

 

32-32

 

Як оцінити потрібний обсяг води?

При виборі стрічки зверніть увагу на величину витрати води q, л/год, з одного отвору (зазвичай вона лежить в межах 1,3-2л/год). Кількість отворів на одному метрі труби N, також нескладно порахувати (1м/відстань між отворами, м). Довжина всієї необхідної стрічки L, м також відома. Таким чином, повна витрата води становитиме Q=qNL, л/год.