Налаштування контролера

Налаштування контролера керування

atwork

Розділ в процесі розробки

Налаштування вашого контролера, безумовно, здійснює компанія, яка робила монтаж. Однак, і господареві непогано було б розібратися, це дозволить ширше користуватися можливостями поливу, та й на випадок непередбаченої ситуації буде доречно.

Система керування автополивом оснащена резервною батареєю на випадок відключення живлення від мережі, тому батарейку в контролері хоча б раз на рік варто міняти. Крім того, без деякої інформації про вашу систему поливу не обійтись. До такої інформації належить:

  • Кількість зон;
  • Тип зрошувачів та необхідний час роботи в кожній та зон;
  • Продуктивність насоса.

Для прикладу ми вибрали найпоширеніший контролер Hunter X-Core з базовою можливістю керувати 8-ма зонами поливу.

Налаштування здійснюється переміщенням круглого перемикача в положення

  • CURRENT TIME/DAY
  • START TIMES
  • RUN TIMES
  • WATER DAYS
  • SEASONAL ADJUSTMENT%
  • SOLAR SYNC SETTINGS
  • MANUAL ONE STATION
  • SYSTEM OFF
  • RUN

Якщо на екрані блимає напис АС/0, значить живлення відключено.

Настройка контроллера

1. Встановлення поточної дати та часу.

Перемикач у положенні CURRENT TIME/DAY

DSC_0173
  • Рік – кнопками «+» та «-» налаштовуємо рік, натискаємо стрілку «>»,
  • аналогічним чином задають Місяць – кнопками “+” і “-” вибирають місяць; натискають трикутну стрілку
  • Формат часу – 24 або 12;
  • Поточний час.

2. Встановлення часу запуску поливу.

Перемикач у положенні START TIMES

DSC_0182

У цьому положенні задають час увімкнення системи поливу. У більшості контролерів передбачено 3-6 програм під номерами, позначеними арабськими цифрами (1,2,3,…). У кожній програмі присутні підпрограми, позначені латинськими великими літерами (А, В, С, …).

Зазвичай, полив здійснюють вранці та ввечері, тому необхідно задати два часи запуску поливу, наприклад: 1А – 06:00 та 2А – 22:00. Один час запуску програми активує всі зони поливу, записані на цю програму послідовно, одну за одною. 3. Встановлення тривалості зрошення.

3. Встановлення тривалості зрошення.

Перемикач у положенні RUN TIMES

DSC_0185

У цьому положенні задають тривалість поливу кожної з зон. Ця тривалість лежить на перетині потреби висаджених у цій зоні рослин, технічних можливостей – обсягу поливної води та витрати насосного обладнання та умов – типу ґрунту, характеру місцевості тощо. Якщо ця величина вам невідома, а компанія, яка здійснювала монтаж, з якихось причин не може вам допомогти, її доведеться визначити дослідним шляхом або за допомогою нескладного розрахунку.

4. Встановлення днів тижня для поливу

Перемикач у положенні WATER DAYS

DSC_0189

У деяких випадках полив небажаний, наприклад перед укосом газону, регулярним візитом садівників, вечіркою в саду. Для того, щоб без збою налаштувань скасувати полив у певний день тижня. Кнопками « >» або « < » вибираємо день, коли полив відбуватися не повинен і натискаємо кнопку «-» обраний день буде закреслений.

Якщо вищенаведені пункти налаштування є обов’язковими для роботи системи, то подальші відносяться швидше до опціональних.

5. Збільшення/зменшення тривалості поливу

Перемикач у положенні SEASONAL ADJUSTMENT%

DSC_0193

Функція дозволяє без зміни глобальних налаштувань системи змінити тривалість роботи поливу Така необхідність може виникнути під час тривалої посухи або затяжних дощів, а також восени, коли час поливу можна поступово зменшувати. За замовчуванням тривалість відповідає заданим параметрам, їй надається значення 100%, її значення можна змінити в межах від 0 до 300%. Для цього користуються кнопками “+” та “-“.

6. Регулювання залежно від кліматичних умов.

Перемикач у положенні SOLAR SYNC SETTINGS Ця функція дає можливість змінювати інтенсивність поливу, якщо система обладнана датчиком SOLAR SYNC, якщо датчик у системі відсутня, інтенсивність буде автоматично встановлена ​​на позначці 100%.

7. Одноразове включення вручну

Перемикач у положенні MANUAL ONE STATION

Функція дозволяє негайно запустити потрібну програму або зону поливу вручну. Це може бути корисним при запуску системи поливу для тестування навесні або після зміни налаштувань.

Круглою кнопкою “PRG” вибирають потрібну програму, кнопками “>” або “<” – підпрограму, за допомогою кнопок “+” і “-” встановлюють час роботи. Після цього переводять головний перемикач у положення RUN. Ця функція не змінює глобальних налаштувань системи.

8. Вимкнення системи.

Перемикач у положенні SYSTEM OFF. Функція відключає систему поливу без втрати глобальних налаштувань