Крапельний полив для дачі

Особливість краплинного поливу на дачі полягає в тому, що полити необхідно зовсім різні рослини – і плодові дерева і чагарники, і грядки овочеві, і клумби. Існує кілька груп обладнання для краплинного зрошення:

Крапельна стрічка

DSC_0803

У тонкому поліетиленовому рукаві на рівній відстані (10-90см) розміщені емітери для подачі води. Крапельна стрічка легко монтується і демонтується, проте, не відрізняється стійкістю і довговічністю – ценайменш вартісний матеріал. У місці її прокладання намагаються видалити гостре каміння, гілки та інше. Стрічку найчастіше використовують для поливу грядок. Розміщують стрічку на поверхні ґрунту, або під невеликим шаром землі чи мульчі, або у неглибокій борозні.

Залежно від товщини рукава, стрічка прослужить Вам від 1 до 3 років. Позитивний момент полягає в тому, що крани та фітинги, куплені один раз, послужать набагато довше, заміні підлягатиме лише стрічка.

Детальніше ознайомитись із способами розкладки стрічки можна тут

Крапельна трубка

Більш довговічна та стійка до пошкоджень. Крім того, має функцію компенсації тиску.

DSC_0785
DSC_0812

Існує велика кількість аксесуарів для крапельної трубки, що дозволяє оптимально розмістити її під чагарниками чи живоплотами.

Так само, як і крапельну стрічку, трубу розміщують на поверхні або під шаром грунту. Стрічку закріплюють за допомогою спиць-тримачів. Комплект для розміщення трубки, що складається з крана, трійників, кутових з’єднань та заглушок, простий та зручний у роботі.

Крапельниці – зрошувачі

DSC_0787

Крапельниці розташовуються на пластиковій трубі, встановлюються під кожне окреме дерево чи чагарник. Це дозволяє значно знизити споживання води, обмежити розвиток бур’янів.

Найчастіше використовують такі крапельниці:

З регулюванням витрати від 0 до 40 л/год

DSC_0808

З фіксованою витратою та компенсуючою мембраною.

DSC_0809

З фіксованою витратою та функцією очищення.

DSC_0810

Крапельниці можуть розташовуватися безпосередньо на трубі або за допомогою тонкої гнучкої трубки бути віднесені на невелику відстань від неї.

Схема розміщення крапельних ліній досить проста:

Прокладають трубу для подачі води в систему, обладнану краном для регулювання подачі води і фільтром для її очищення. Від труби за допомогою трійників, колін або кранів відводять зрошувальні лінії – труби з крапельницями, крапельні труби або крапельні стрічки.

spica

Трубу чи стрічку закріплюють на ґрунті за допомогою шпильок. Для стрічки та крапельної труби достатньо буде короткої шпильки, але закріплюючи пластикову трубу з крапельницями, краще скористатися довгою спицею, в якій затискається труба. Якщо насос подає достатньо води для всіх ліній одночасно, встановлювати крани на кожну зрошувальну лінію немає необхідності. Якщо подача або тиск води недостатні, полив можна розділити на кілька зон, відкриваючи їх по черзі.

Krapli_schema_4

Якщо насос, що подає, великої потужності, магістраль обладнають знижувачем тиску.

Мікроспринклери

Багато рослин, окрім підкореневого поливу, потребують і дощування. Крапельні системи можуть забезпечити і такий варіант. Для дощування використовуються мікроспринклери. Принцип роботи микроспринклера – вода подається на прапорець спринклера, що обертається, призводячи до його руху. Радіус розпилення, залежно від тиску води, складе 3-5 м.

Асортимент спринклерів, найчастіше, представлений спринклерами на ніжці та підвісними спринклерами.

DSC_0310

Спринклер на ніжці – використовується для дощування невисоких рослин: складається з самого спринклера, стійки і мікротрубки з адаптером для монтажу на трубі, що подає воду.

DSC_0309

Спринклер підвісний дозволяє здійснювати дощування на будь-якій потрібній висоті. Складається зі спринклера, мікротрубки з адаптером і вантажу, що утримує мікроспринклер вертикально під час роботи. Мікроспринклери за своїми характеристиками значно відрізняються від інших крапельних систем. Діапазон робочих тисків становить 1,5-3 бар, витрата води 30-70 л/годину. Ця обставина не дозволяє монтувати на одній магістралі крапельні і спринклерні системи або використовувати для живлення самоток.

За бажанням, систему крапельного поливу можна автоматизувати. Контролери HUNTER дозволяють увімкнути крапельний полив у загальну систему автоматичного поливу. Для цього знадобиться вільна зона та додатковий електромагнітний клапан із знижувачем тиску Hunter PCZ. Можна використовувати і спрощений варіант управління, включаючи в крапельний полив садовий таймер. Зазвичай таймери налаштовуються на подачу води тривалістю до 2 годин. При витратах 1,5-2 л/годину з одного емітера, такої тривалості поливу достатньо.

Пропонуємо послуги з проектування, монтажу та ремонту крапельних поливів в Києві та Київській області.